Бібліотека УКУ стала офіційним членом BETH — Асоціації Європейських Богословських бібліотек

  • Бібліотека УКУ стала офіційним членом BETH — Асоціації Європейських Богословських бібліотек

    Бібліотека Українського католицького університету є першою бібліотекою в Україні, яка стала офіційним членом BETH (Bibliothèques Européennes de Théologie; Асоціації Європейських Богословських бібліотек).

    З 2012 р. Бібліотека УКУ підтримувала партнерські відносини, а у грудні цього року на правах екстраординарного члена долучилися до спільноти BETH (профіль Бібліотеки УКУ на сайті Асоціації). 

    “Багато асоціацій-членів висловили свою радість у вашому намірі приєднатися до нашої мережі, і свою готовність підтримати вас у ці важкі часи. Я сподіваюся, що в найближчі місяці ми знайдемо способи надати вам конкретну підтримку”, — наголошує Матіна (Matina Curic), секретар Асоціації.

    Ми дуже радіємо, що усі члени цієї великої Мережі богословських бібліотек Європи шляхом голосування одноголосно висловили підтримку нашій бібліотеці в намірі приєднатися до них. Віримо, це відкриє для нас та нашої спільноти ще більше можливостей. Усі важливі новини та події від BETH ми неодмінно будемо поширювати серед усіх зацікавлених нашого закладу через електронну розсилку та інші комунікаційні платформи. 

    Наша вже тривала співпраця має кілька практичних вимірів:

    На сайті BETH акумульовано низку корисних електронних ресурсів (електронних каталогів теологічних бібліотек, ресурсів з відкритим доступом та інше).

    Також, ми сподіваємося, що співпраця з членами BETH стане платформою для міжнародної популяризації праць богословської тематики, виданих в Україні нашими науковцями. 

     

    У грудні 2022 р. Бібліотека УКУ стала інституційним членом ATLA (American Theological Library Association) — спільноти з понад 800 учасників, які об’єднані ідеєю розвитку і масштабування співпраці в середовищі, яке професійно займається питаннями вивчення та популяризації релігійних і теологічних студій.

    Однією з основних цілей ATLA є сприяти світовій науковій комунікації у сфері релігії та богослов’я, підтримувати в цьому роботу бібліотек та відповідних установ.

    Ми бачимо великий потенціал для себе у мережуванні з профільними богословськими бібліотеками. 

    Інституційне членство в ATLA має численні переваги, серед яких:  

    • можливість отримання фінансування для проекту чи події завдяки грантовій підтримці;
    • брати участь у програмі грантів OER, яка надає гранти установам на створення відкритих освітніх ресурсів (OER);
    • допомогу і підтримку в намірах оцифрування та опису архівів та спеціальних колекцій (Програма Digitization Grant Program);
    • брати участь у Програмі взаємного запозичення, яка дозволяє клієнтам серед бібліотек перевіряти матеріали в інших бібліотеках-учасницях по всій Північній Америці;
    • скористатись значними знижками на продукти та послуги від академічних баз даних EBSCO, OCLC, SCELC;
    • завдяки міжбібліотечному обміну – випозичати електронні книги, через використання платформи ODILO TK;
    • професійний розвиток і навчання.

    Також ATLA розвиває цифровий проєкт Atla Digital Library, який є для нас цікавим зразком для наслідування у впровадженні і розвитку своєї цифрової бібліотеки.

    Ми переконані, що членство в BETH і ATLA допоможе нам розвинути комунікацію і співпрацю з профільними богословськими бібліотеками, яка принесе користь як нашій університетській спільноті, так і нашим міжнародним партнерам.

     

    • 16 Грудня
Переглянути ще